тел.: 0608/ 4 79 88
гр. Попово, ул. "Иван Братанов" 2 Г

Мусака с Габровска препечена юфка

Необходими продукти за 6 порции:
Габровска препечена юфка „Етър“ – 1 пакет,
кайма – 500 гр.,
белени домати (консерва) – 400 гр.,
лук – 100 гр.,
чесън – 30 гр.,
зехтин 6 супени лъжици,
бяло вино – 125 мл.,
магданоз, черен пипер и сол на вкус.

За заливката:
Кисело мляко – 300 мл.,
яйца 3 бр.,
кашкавал (сирене) – 50 гр.

Начин на приготвяне:
1. За соса – загрейте в тиган мазнината. Задушете в него лука, чесъна и добавете каймата. Пържете и разбърквайте около 10 минути.
2. Прибавете доматите и виното. Оставете да ври на бавен огън 20 минути. Прибавете сол, магданоз, черен пипер.
3. Сварете юфката в подсолена вода. Изплакнете, отцедете и оставете на страни.
4. Намажете с мазнина тава. Сипете половината от юфката и върху нея половината от соса с месото. Повторете!
5. Пригответе заливката от яйцата – леко разбити, киселото мляко и настъргания кашкавал.
6. Загладете заливката и печете в предварително загрята фурна 25-30 минути на 190ºС, докато заливката се зачерви.